Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Aktier för nybörjare: 24 bästa nybörjaraktierna februari 2023

Aktier för nybörjare

Letar du efter aktier för nybörjare? Bra, för på den här sidan har jag samlat information för nybörjare när det kommer till att investera i aktier. 

I den här artikeln hjälper jag dig med: 

  • Vad är en aktie och hur tjänar man pengar på det?
  • Så kommer du igång och kan handla dina första aktier idag
  • Bästa aktierna för nybörjare
  • …och mycket mer!

När du har läst den här artikeln så kommer du lärt dig grunderna för att kunna köpa dina första aktier redan idag. 

Mina första rekommendation är att du tittar på min video (11:31 min) som jag skapade för Aktieskolans Youtube-kanal (och glöm inte prenumerera!) för att lära dig hur du kommer igång med aktier för nybörjare:

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

”Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

Vilka är de bästa aktierna för nybörjare?

När du börjar investera i aktier är det bra att starta med stabila och trygga bolag. Oftast hittar du dem på listorna för stora eller medelstora bolag på stockholmsbörsen. Många av dem känner du säkert igen, ivart fall till namnet. 

Kan du se tillbaka på deras historik och se att de är lönsamma bolag? En bra första analys kan vara om de går med vinst och lämnat aktieutdelning de senaste åren. 

Vill du sedan köpa någon av dessa aktier så rekommenderar jag min artikel där jag går igenom de bästa aktie apparna. Jag går även igenom 3 olika kategorier som bästa apparna för kort- & långsiktigt sparande samt bästa apparna för trading.

Investmentbolag är bra aktier för nybörjare då de erbjuder en bra riskspridning och mycket bra avkastning historiskt sett.

Investmentbolag är en bra grund i aktieportföljen

En bra grund i din aktieportfölj är investmentbolag. Oavsett hur du ser på det så är investmentbolag bra aktier för nybörjare. Investmentbolag investerar själva i andra företag. En del investmentbolag äger bara aktier i andra börsnoterade företag. Andra äger helt eller delvis även onoterade bolag. 

Den stora fördelen med investmentbolag är att du automatiskt får en bra riskspridning. Genom ett investmentbolag blir du delägare i flera andra bolag. 

Väljer du investera i några olika investmentbolag med olika strategier sprider du dina risker ytterligare. Investmentbolagen är aktiva ägare i de bolag de är delägare i.

Här är de mest ägda investmentbolagen hos Avanzas kunder:

 Bolag/AktieAntal ägare (cirka)
1Investor278 632
2Kinnevik123 045
3Latour90 869
4Industrivärden63 899
5Svolder43 789
6EQT41 651
7Bure Equity41 079
8Ratos38 025
9Lundbergföretagen32 317
10Öresund10 795

Uppdaterad 2022-01-04

Ett investmentbolag är inte helt olikt en fond. En stor skillnad är att investmentbolag oftast är aktiva ägare i de bolag de äger. För en fond behöver du betala avgift. Ett investmentbolags kostnader betalas av det de tjänar på att äga företag, exempelvis utdelningar från dem. 

Ett investmentbolag kan ge aktieutdelning, det gör inte fonder. Att äga några olika investmentbolag är ett bra alternativ till att äga en aktiefond.

Aktier för nybörjare-Bästa nybörjaraktierna

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett företag. Äger du en aktie är du delägare i det företaget. Små aktiebolag har oftast bara en ägare. De största svenska bolagen som har flest aktieägare har flera hundra tusen delägare. 

En del äger bara en aktie medan andra äger stora delar av företaget. Alla ägare får del av företagets utveckling i förhållande till hur stor del av bolaget de äger. 

Varje aktie ger lika rätt till aktieutdelning eller värde på börsen oavsett om den ägs av en storägare eller småsparare.

Ta del av företagens framgångar

Att äga och investera i aktier är ett sätt att få del av företags vinster och deras framgångar. När ett företag är framgångsrikt och tjänar pengar stiger både deras värde och de kan dela ut pengar till sina ägare. 

Ibland kan företaget behöva nytt kapital. Det kan bero på att det går dåligt och de behöver stärka sina finanser.  Det kan också bero på att de vill köpa ett annat bolag eller göra en stor investering. Då är det aktieägarna som tillför nya pengar i något som kallas nyemission.

Köp och sälj aktier på börsen

För att underlätta investeringar i aktier är företag med många aktier noterade på en aktiebörs. Där kan du köpa och sälja aktier i många olika företag. Att köpa och sälja aktier är idag lika enkelt som vilken banktransaktion som helst. Det är lätt att spara i aktier. 

Att spara i aktier är det bästa sätt att få ditt kapital att växa. Det är viktigt att spara för att ha en trygg ekonomi. Aktier är ett långsiktigt sparande. Det är därför viktigt att komma igång så tidigt som möjligt med det. Se till att välja bra aktier för nybörjare så kommer du komma långt.

"Our favorite holding period is forever"

Genom att bygga upp ett långsiktigt sparande i aktier kan du påverka hur du vill leva ditt liv. Det ger dig ekonomiskt utrymmer att göra de saker du drömt om. Det kan också vara för att du vill gå i pension tidigare eller bara sätta guldkant på tillvaron.

Hur tjänar man pengar på aktier?

Du investerar i aktier för att du vill få avkastning på dina pengar. Aktier är historiskt det bästa sättet för privatpersoner att investera så att deras pengar växer. 

Att tjäna pengar på aktier kräver tålamod. Få företag växer snabbt under kort tid. Men investerar du på lång sikt växer företagen och skapar vinster varje år. 

Det gör att de över tid blir mer värda och deras aktiekurs går upp. En del av vinsten kan också delas ut till aktieägarna i form av aktieutdelning.

Kursvinst

Ett av sätten du kan tjäna pengar på aktier är kursvinst. Har priset på företagets aktie gått upp från det du köpt aktien tills du säljer har du gjort en kursvinst. Det beror på att marknaden tycker att företaget är mer värt. 

Priset på aktier eller kursen som den kallas rör sig upp och ned. Det är lätt att bli orolig över de rörelserna. Men med erfarenhet och genom att du lär dig mer om aktiemarknaden kan du använda de kursrörelserna till din fördel. 

Genom att spara regelbundet och på lång sikt kommer du ibland köpa billigt och ibland dyrt. Det gör att du får ett bra snittpris på dina investeringar över tid.

Aktieutdelning

Ett företag kan dela ut en del av sin vinst till sina aktieägare. Det kallas aktieutdelning. Alla aktieägare som äger aktier i ett bolag får del av aktieutdelningen. Aktieutdelningen ges i kronor per aktie. Är aktieutdelningen tio kronor och du äger tio aktier får du etthundra kronor.  

Utdelningen sköts automatiskt från bolaget och hanteras via din nätmäklare eller bank. Oftast ger bolag aktieutdelning en gång per år. Men det börjar bli allt vanligare att företag delar ut varje halvår eller kvartal. 

Att investera i bolag som ger bra aktieutdelning är en populär strategi. Det brukar kallas för att du investerar i utdelningsaktier och bygger en utdelningsportfölj. Medans du bygger upp ditt sparande kan du återinvestera dina aktieutdelningar. De ger dig då ränta-på-ränta effekt och hjälper dig bygga upp ditt kapital snabbare. Längre fram i livet kanske du helt eller delvis kan försörja dig på aktieutdelningar. 

Så här kommer du igång med aktier som nybörjare

Det är lätt att spara i aktier! För att göra det behöver du bli kund hos en nätmäklare. Avanza bank och Nordnet bank är de två ledande nätmäklarna i Sverige. 

De har låga priser, bra service och brinner för att hjälpa människor att spara och investera. Är du helt ny kund hos dem kan du till och med få handla gratis i början. Det gäller ett visst antal affärer och upp till ett visst sparbelopp. Vill du jämföra mäklarna så har jag skrivit en artikel där du kan se om Nordnet eller Avanza passar bäst för dig.

De har också bra webbplattformar med bra service för dig som sparare. Det är lätt och går snabbt att bli kund hos dem. Du gör det via deras hemsidor och bekräftar med ditt Bank ID. Kom igång här nedanför med min favorit-mäklare:

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

”Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

Ska jag välja ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring?

När du blivit kund hos Avanza eller Nordnet skall du bestämma i vilken kontoform du vill spara i. Det finns två vanliga, Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring. 

Båda är schablonbeskattade. Det betyder att du inte behöver deklarera några aktieaffärer vilket är mycket smidigt. Skatten för ISK debiteras automatiskt via din deklaration. 

Skatten på KF drar din mäklare från din KF. Skatten på både ISK och KF baseras på värdet de haft under året. Båda kontonen ses som skattemässigt fördelaktiga.

Investeringssparkonto är det absolut vanligaste

Det är vanligast att spara i aktier i ISK. Men det finns tillfällen då KF är bättre. Det är till exempel om du investerar i aktier från andra länder som ger aktieutdelning. 

Det landet drar då skatt på utdelningen. Den skatten behöver du egentligen inte betala eftersom du inte är skattskyldig där. 

Äger du en KF kommer försäkringsbolaget bakom KF att hjälpa dig få tillbaka den skatt du betalat. Har du aktierna i en ISK måste du göra det själv.

Vill du ha en förmånstagare?

Sparar du till en speciell förmånstagare, till exempel ett barnbarn är det bättre att göra det i en KF. Då kan du ange denne som förmånstagare. Läs mer om hur du kan spara till barn här.

Är det ett sparande du bygger upp för dig själv kan du har regeln att köpa svenska aktier i en ISK och utländska aktier i en KF. Vill du spara till olika ändamål finns det inget som hindrar att du öppnar så många ISK och KF som du vill.

BYGG EN AKTIEPORTFÖLJ

Så här bygger du en portfölj med aktier för nybörjare

Det är viktigt att du har en bra strategi när du börjar spara i aktier. För att få avkastning på en investering måste du våga ta en risk. Ett företag kan gå bra och du får därmed bra avkastning på din investering. Men det kan också gå dåligt och värdet på din investering minskar. 

Genom att ha en bra strategi när du bygger upp din aktieportfölj kan du se till att minimera dina risker och därmed ökar din möjlighet till bra avkastning. 

Vill du ha mer aktietips så rekommenderar jag vår artikel vi har skapat för dig som letar nybörjaraktier. Vi har i denna listan listat 40 bra aktier i olika kategorier. Om det inte är nog med tips på aktier så rekommenderar jag min andra artikel där vi går igenom 49 aktier som du kan köpa och investera i.

Sprid risken genom att äga flera aktier från olika branscher i din aktieportfölj

Du kanske har sparat ihop en summa pengar du tänkt investera på aktiemarknaden? Köp inte för hela summan på en gång. Det är svårt att veta om du just nu köper billigt eller dyrt. Välj ut några bolag du vill investera i och sprid ut dina inköp under en tid framöver. 

Som nybörjare så bör du vara långsiktig med dina investeringar. Vill du testa daytrading för nybörjare eller swingtrading så bör du kunna lite mer än grunderna för hur du investerar i aktier. Här nedanför så får du mina bästa tips för hur du bygger en portfölj med aktier för nybörjare i 8 steg. 

1. Öppna ett investeringssparkonto

För att kunna spara i aktier måste du vara kund hos en bank eller nätmäklare. Avanza.se och Nordnet.se är två svenska nätmäklare med låga avgifter och bra service. Bli kund hos någon av dem och öppna ett ISK! 

2. Köp 10-15 bolag för att diversifiera risken

När du investerar i aktier kommer en del gå bättre än du tänkt dig och några sämre. För att minimera risken är det viktigt att du investerar i flera olika företag från olika branscher. 

Investerar du i för många företag är det svårt att hålla koll på alla. 10-15 företag brukar vara lagom att investera i. Då gör det inte så mycket om ett eller två av dem utvecklas sämre än övriga.

3. Köp aktier i bolag du själv gillar för att öka ditt intresse

För att kunna spara i aktier måste du vara kund hos en bank eller nätmäklare. Avanza och Nordnet är två svenska nätmäklare med låga avgifter och bra service. Bli kund hos någon av dem och öppna ett ISK! 

4. Välj aktier och bolag med exponering mot olika branscher

Det är viktigt att du sprider dina risker när du investerar i aktier. Olika branscher går bra under olika tider. Även om du tror på fastigheter blir det inte bra att bara äga fastighetsbolag. Vad händer när fastighetspriserna sjunker eller de får andra problem? Försök bredda ditt aktiesparande så mycket som möjligt. 

Det finns många olika branscher. Industri, handel, banker, konsumentprodukter, fastighetsbolag och byggbolag är några av dem. Olika branscher har olika risker och möjligheter. Även inom en bransch finns det stora olikheter mellan företagen. 

Det är också bra att ha en exponering mot andra länder. Det är lätt att köpa aktier i våra grannländer, USA och flera andra länder. För övriga delar av världen kan det vara bra att komplettera med fondsparande.

5. Spara och investera regelbundet - gärna genom månadsspar

Aktier går upp och ned. Det är en del av aktiemarknaden. Det kan till viss del vara bra att försöka tajma marknadens större rörelser. Det kan du göra genom att sälja av när du har en bra vinst eller att öka sparandet när du tycker börsen gått ned lite för mycket. 

På sikt kommer aktier att vara bäst att investera i. Ett bra företag går med vinst och ökar sitt värde över tiden. Den resan vill du vara med på. Sparar du regelbundet varje månad kommer du vara det. Då köper du ibland lite billigare och ibland lite dyrare. Men på sikt kommer det att bli bra avkastning. 

6. Låna inte pengar för att investera

Att investera i aktier är en långsiktig aktivitet. Det är också förenat med en viss ekonomisk risk. Du skall inte investera pengar i aktier som du inte har råd att förlora eller som du behöver på kort sikt. Förutom dina investeringar i aktier skall du ha ett kortsiktigt sparande som buffert. Det sparandet skall vara på ett tryggt bankkonto med statlig insättningsgaranti. 

Investeringsregler hjälper dig att investera utan magkänslor - rekommenderas!

7. Ha tydliga investeringsregler

Det är lätt att påverkas mentalt av vad som händer på aktiemarknaden. Stora rörelser gör att du vill köpa eller sälja. I backspegeln är det lätt att se vad som blev fel. Men det är inte lätt att ta kloka genomtänkta beslut i alla lägen. 

Genom att ha tydliga regler för hur du skall investera på börsen kan du undvika den typen av misstag. Sätt upp regler för hur och när du skall köpa och sälja. I vilken typ av bolag och marknader du vill investera i. Hur stort ett bolag eller bransch får vara av din totala portfölj.

Agera alltid efter vad dina regler säger. Det är däremot bra att då och då titta över hur dina regler ser ut. Du kommer att lära dig mer när du sparat i aktier ett tag och blir mer erfaren. Då är det naturligt att uppdatera dina regler.

8. Analysera och välj aktier själv

Visst verkar det enklare att köpa aktier andra rekommenderar? Det kommer köp och säljrekommendationer från alla håll. Det diskuteras aktier vid fikat på jobbet eller när du träffar dina vänner. Tidningarna är fulla med tips och det finns många som vill ge råd i bloggar och forum. 

De flesta som ger råd om aktier har säkert goda avsikter. Men det finns också många som vill försöka driva kursen i ett visst bolag. Det gäller framförallt mindre bolag. De råd du får bygger på andra strategier eller tidshorisonter mot vad du handlar. 

Lär dig göra en egen analys av bolag. Då kan du investera i olika bolag från flera branscher efter en analys som passar dig bäst. Det finns några saker som är viktiga när du analyserar aktier. Du vill att bolagen du investerar i går med vinst. Du vill även att vinsten och företagets försäljning växer. 

Det är bra om de kunnat dela ut pengar till aktieägarna under en längre tid. Bolaget skall inte vara för dyrt jämfört med konkurrenter. Det är också viktigt att du tror på deras produkter och företagsledning. Försök hitta bolag med en bra historik.

Jag rekommenderar Börsdata.se för dig som vill börja analysera aktier själv.

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

”Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

Fördelar med aktier

Företag är navet i vårt samhälle. De genererar jobb och välfärd. För de flesta är det självklart att ett företag skall vara lönsamt. 

Genom att spara och investera i aktier kan du vara med och dela på dessa vinster. Du behöver inte vara rik för att börja investera i aktier. Du kan börja med att köpa en aktie i ett företag. 

Men du kan bli rik av att spara i aktier. Investerar du i lönsamma företag som växer kommer du att få vara med på deras resa. Dina aktier kommer bli mer värda allt eftersom deras aktiekurs går upp. Under tiden kanske de också ger aktieutdelning.

Det finns även fördelar med att välja fonder framför aktier. Läs min jämförelse av aktier eller fonder.

Förmodligen det bästa tillgångsslaget

Att spara och investera i aktier är kanske det bästa sättet de flesta kan påverka sin privatekonomi. Aktier är en långsiktigt sparform. Det är viktigt att börja redan idag. Det du sparar idag kommer kunna växa till något betydligt bättre i framtiden. 

Väljer du att återinvestera aktieutdelningar och kursvinster får du också den fantastiska ränta-på-ränta effekten på dina investeringar. Den hjälper dina pengar att växa ytterligare. 

Det är också roligt och intressant att investera i aktier. Du får lära dig mer om företag och samhället. Ekonomiskt är det också en viktig princip att lära sig investera sina pengar i stället för att konsumera dem.

Se till att komma igång med aktier för nybörjare redan idag så du har tiden på din sida. 

Risker med börsen

För att få avkastning på de pengar du investerar krävs att du tar en risk. Eftersom det egentligen inte finns en gräns hur stor avkastning aktier kan ge är det också förenat med risk. 

Risken är att du förlorar de pengar du investerat. Den viktigaste regeln är att aldrig investera pengar i aktier som du inte har råd att förlora. 

Lär dig att hantera risk och att begränsa den risk du tar när du investerar i aktier. Då har du kvar potentialen som aktier har, men till mer begränsad risk.

Det är viktigt att sprida riskerna

Det är viktigt att investera i flera olika bolag i olika branscher och helst på olika marknader. Går ett bolag sämre än du tänkt dig går säkert något lite bättre. De flesta går som du förväntat dig. Har du bara investerat i ett bolag och det går dåligt förlorar du pengar. Genom att sprida risken klarar du av att ett bolag går lite sämre eftersom övriga förhoppningsvis går bättre.

Spara regelbundet! Genom att investera varje månad när du fått lön kommer du att sprida ut dina inköp. Det gör att du kommer köpa både billigt och dyrt, Men över tid kommer du få ett bra snittpris på dina aktier. Ett bolag som gör vinst och växer kommer över tid att öka sitt värde. Genom att investera när du får din lön ser du till att ditt sparande verkligen blir av.

Håll dig informerad

Läs på om vad du investerar i och håll dig informerad. Lär dig grunderna i hur du analyserar ett bolag och följ med vad som händer i de bolag du investerat i. När du lär dig mer kommer du tycka det är roligare att investera. 

Genom att sprida riskerna i flera bolag, spara regelbundet och vara påläst kommer du minska de risker du tar på aktiemarknaden betydligt

Det viktigaste är att komma igång!

Den största risken för de flesta är att deras sparande inte blir av. Att spara och investera i aktier har historiskt varit det bästa sättet att få avkastning på sina pengar. 

Men du ska ha olika former av sparande. Allt från ett kortsiktigt sparande för att ha en buffert, till att få en guldkant på tillvaron i framtiden. Kortsiktigt sparande skall vara tryggt på bankkonto. 

Men långsiktigt sparande mår bäst på aktiemarknaden. För att få del av aktiemarknadens möjligheter är det viktigt att du börjar att spara redan idag. 

När du vill lära dig ännu mer om aktier så rekommenderar jag dig min mega-guide: så kan du köpa aktier.